آن چه پیر در خشت خام می بیند، جوان در آینه هم نمی بیند.

شارژ هفته
شارژ ۱۱ گرگ ها گوزن‌های بدشانس رو نمی‌کشند؛ اونا گوزن های ضعیف رو می‌کشند! (از فیلم رودخانه ویند)
اینجا شارژ های هفتگی را جمعه به جمعه می نویسم.
دنبالم کن!
ثبت رایانامه در خبرنامه
ثبت شماره در خبرنامه

اخلاق سایبری (۱) : هویت و سرقت هویت

می شود ادعا کرد که اولین و مهم ترین شاخص اخلاق در فضای مجازی ، هویت واقعی است . چرا که با همین هویت است که ارتباطات بعدی ما شکل می گیرد و اگر این هویت ، دروغین باشد ، ارتباطات ما هم دروغین خواهد بود .

همه ی ما در زندگی حقیقی خودمان با مجموعه ای از ارتباطات مواجه هستیم و خودمان هم یکی از ذرات تشکیل دهنده ی این تار ارتباطی هستیم . ما روزانه با اعضای خانواده و دوستان و حتی با افرادی که خیلی از ما دور هستند ، در ارتباط هستیم و همین ارتباط ، شالوده و پایه ی اجتماع انسانی ماست .

در فضای مجازی هم ارتباطاتِ ماست که تشکیل دهنده ی شبکه ها ، گروه ها ، اجتماعات مجازی و به طور کلی هر نوع فعالیت مجازی می شود . همان طور که در ارتباطات عالم حقیقی ، هویت ما به عنوان یکی از ارکان مهم ارتباط و یا حتی شاید مهم ترین رکن به کار می آید ، در فضای مجازی نیز هویت مجازی ما نقش اساسی در ارتباطات دارد .

این هویت ، خواه حقیقی و خواه مجازی ، می تواند شامل مشخصات زیادی نظیر نام ، نام خانوادگی ، شماره ی تلفنِ همراه ، آدرس ، کد پستی ، نام مدرسه ی دوران کودکی و … باشد . بر اساس همین هویت است که ما از دیگران تشخیص داده می شویم و آشنایان خود را یافته و ارتباطات خود با آنان را سامان می دهیم .

بار ها خودتان با استفاده از همین هویت در مدرسه یا دانشگاه ثبت نام کرده اید ، خود را به دیگران معرفی کرده اید و حتی آنان را برای ارتباط با خود ترغیب کرده اید . در فضای مجازی هم هر فرد با یک هویت معین ، خود را به دیگران  معرفی می کند و در شبکه های اجتماعی و گروه ها ثبت نام می کند .

در اینترنت هیچ کس بدون هویت نیست و حتی در وب گردی از طریق شناسه ای عددی که به آن آدرس آی پی گفته می شود معرفی می شود . اما هنگامی که بخواهد از این سطح معمولی فراتر رفته و ارتباطات مجازی اش را از طریق شبکه  ها و در گستره ی وب جهانی شکل دهد ، لازم است تا این هویت بیش از پیش مشخص باشد . همان طور که برای ثبت یک رایانامه ی معمولی در گوگل یا یاهو لازم است تا نام ، نام خانوادگی و شماره ی تلفن خود را اعلام کنید . این ها به جامعه ی مجازی ما کمک می کند تا در هم تنیده تر و امن تر باشد .

شاید بتوان یکی از بزرگ ترین چالش های فضای مجازی را ( به خصوص در ایران ) ، هویت نا مشخص بسیاری از کاربران و به تعبیری هویت جعلی آنان دانست . با این هویت جعلی ارتباطات جعلی شکل می گیرد ! این خطر بزرگی برای امنیت جامعه ی سایبری ماست . به همین جهت می شود ادعا کرد که اولین و مهم ترین شاخص اخلاق در فضای مجازی ، هویت واقعی است . چرا که با همین هویت است که ارتباطات بعدی ما شکل می گیرد و اگر این هویت ، دروغین باشد ، ارتباطات ما هم دروغین خواهد بود . البته بسیاری از شبکه های اینترنتی مثل توئیتر و فیس بوک ، آمادگی بررسی هویت حقیقی کاربران از طریق دریافت برخی مدارک شناسایی را دارند اما قسمت عمده ی کاربران ، از این ویژگی استفاده نمی کنند . برخی وب گاه های فارسی نظیر تبیان و دونیت هم تلاش های مشابهی را برای تایید هویت کاربران خود انجام داده اند .

در کنار اهمیت هویت واقعی ، مساله ای به نام « سرقت هویت » هم مطرح می شود . سرقت هویت یعنی کسی بدون اجازه ی دیگری از هویت او در فضای مجازی استفاده کند . سرقت هویت هم باعث کاهش امنیت در فضای مجازی می شود . نمونه های گسترده ای از این دست هم در بین ایرانیان یافت می شود . ( به عنوان نمونه تا به حال بار ها شده است که افراد با نام و مشخصات افراد معروف نظیر بازیگران یا سیاست مداران در شبکه های اجتماعی عضو شده اند و دیگران را به اشتباه انداخته اند . )

البته اگر بگوییم در ایران ، استفاده از هویت جعلی و آدرس های آی پی تقلبی به خاطر استفاده از ابزار هایی نظیر ف ی ل ت ر ش ک ن ها رایج است ، اما سرقت هویت دیگر هیچ راه توجیهی ندارد .

یادمان باشد که اعلام هویت درست و حقیقی در فضای اینترنت ، علاوه بر این که به اعتماد دیگران ، در هم تنیدگی بیش تر و امن شدن جامعه ی مجازی منجر می شود ، به خودِ ما نیز کمک می کند تا اطرافیان حقیقی را سریع تر بیابیم و کنترل بیش تری بر روابط مجازی خود داشته باشیم .

  • من برای نظر شما و آزادی نظر شما احترام فراوان قائلم . نظر شما در این پایگاه ، بلافاصله منتشر می شود.
  • چنان چه آدرس رایانامه ی خود را وارد نمایید ، از پاسخ بنده آگاه می شوید.

از لطفتان سپاسگزارم