تقوا آن نيست که با يک  « تق » ، « وا » برود.

شارژ هفته
شارژ ۱۱ گرگ ها گوزن‌های بدشانس رو نمی‌کشند؛ اونا گوزن های ضعیف رو می‌کشند! (از فیلم رودخانه ویند)
اینجا شارژ های هفتگی را جمعه به جمعه می نویسم.
دنبالم کن!
ثبت رایانامه در خبرنامه
ثبت شماره در خبرنامه

پیام نهضت زینبی چیست ؟

هر انقلابی از یک قیام و یک پیام تشکیل شده است . قسمتی از رسالت انقلاب با قیام محقق می شود اما رسالت اصلی انقلاب که باعث تداوم آن است بر عهده ی پیام است و رسالتِ پیام دقیقاً بعد از قیام آغاز می شود .

به بهانه ی اربعین سرور ظلم ستیزان جهان ، تصمیم گرفتم مطلبی در باب قیام حسینی و پیام زینبی به قلم نگارش در آورم . خیلی اوقات ذهنم درگیر این بود که کوچک ترین تغییرات و دگرگونی های عالم که انسان های عادی ایجاد می کنند ، باعث ایجاد هزاران نگرش و ایده و حرکت می شود ؛ مگر می شود انقلابی که شخصی معصوم بر آن مدیریت می کند ، خالی از پیام باشد ؟

در باب پیام های قیام حسینی ، اندیشوران بسیار اندیشیده اند و سخن رانده اند اما کم تر به نهضت زینبی توجه کرده اند ! نهضتی که شاید بتوان آن را نقشه ی راهی برای هر گونه روشنگری و آگاهی سازی دانست . نهضتی که در مدتی اندک آن چنان شرایط را تغییر داد که نهاد حاکمیتی را دگرگون ساخت و قصر های رؤیایی حکومت یزید بن معاویه را به ویرانه تبدیل کرد .

به خود حق می دهم که به راستی این نهضت را نهضت بیداری و حضرت زینب سلام الله علیها را یکی از بزرگ ترین روشنگران تاریخ بدانم و به خود اجازه می دهم که سیری در این نهضت عظیم داشته باشم تا زوایای آن برای خودم و دیگران روشن شود .

می توان قیام امام حسین علیه السلام را به راستی انقلاب نامید . انقلابی که هنوز زوایا و ابعاد گسترده ی آن بر بسیاری از ما نا شناخته است . به قول مرحوم دکتر علی شریعتی رحمه الله ، « هر انقلابی از یک خون و یک پیام تشکیل شده است . » . من سخن ایشان را مقداری تغییر می دهم . هر انقلابی از یک قیام و یک پیام تشکیل شده است . قسمتی از رسالت انقلاب با قیام محقق می شود اما رسالت اصلی انقلاب که باعث تداوم آن است بر عهده ی پیام است و رسالتِ پیام دقیقاً بعد از قیام آغاز می شود .

انقلاب حسینی نیز از این دو مؤلفه برخوردار بود . برای خود قیام و پیامی داشت . قیام ، همان عاشورا بود که برترین های عالم در برابر منافق ترین ها قرار گرفتند اما رسالت پیام در این بین بر دوش اسرای قیام بود . اسرای قیام بودند که می بایست پیامِ قیامِ حسینی را به گوش جهانیان می رساندند و قافله سالار این پیام ، کسی نبود جز زینب کبری سلام الله علیها

حضرت زینب سلام الله علیها دو خطابه ی معروف در شام و کوفه ایراد کردند که ویژگی های خاصی داشت و می توان نتایج خاصی از آن گرفت .

ایشان به خوبی از فضایی که رسانه های یزیدی ایجاد کرده بودند ، آگاهی داشتند . اما پیوسته سعی خود را در مسیر آگاه سازی مردم انجام دادند . حضرت در کوفه پس از آن که زنانِ کوفه برای کودکان و زنان کاروان ، نان آوردند ، از پذیرش نان ها سر باز زدند و فرمودند : « بر ما اهل بیت ، صدقه روا نیست . » با همین جمله ی مختصر بود که حضرت به یک باره فضای مسموم کوفه را در هم ریخت و موج رسانه ای دشمن را فرونشاند . در همین فضای نامطلوب بود که کاروان اسرای کربلا قدم به کوفه و شام گذاشت و در میان شهر ، زینب کبری علیرغم منع از سوی سپاهیان ، خود را به پیکر برادر رساندند و در میان جمعیت فریاد زدند : « رَبَّنا تَقَبَّل مِنّا هذا القربان . » یعنی « پروردگارا این قربانی را از ما بپذیر . » سپاهیان نتوانستند مانع حضرت شوند و حضرت زینب کبری با وجود خطرات فراوان ، باز هم دست به روشنگری زدند . در کاخ حکومت یزید بود که حضرت ، پرده از اعمال خلاف شرع یزید برداشتند و با تندترین خطاب ها ، دستگاه حاکم را مورد سرزنش قرار دادند و پایه های حکومت را لرزاندند . در همان کاخ بود که حضرت در پاسخ یزید فرمودند : « و الله ما رَأیتُ الّا جمیلا . » یعنی « به خدا که چیزی جز زیبایی ندیدم . » . با همین جمله ی کوتاه بود که حضرت ، روحیه ی حاکمان ظلم و جور را در هم کوبیدند و به آنان فهماندند که پیروزی حقیقی از آنِ اهل بیت است .

به خوبی مسیر روشنگری زینب کبری از همین چند جمله روشن می شود .

پیام نهضت زینبی این است که حتی در بدترین شرایط و در سخت ترین شرایط و حتی در شرایطی که رسانه ها همه چیز را علیه حق و حقیقت جلوه داده اند نباید از گفتن حقایق دست کشید . نباید عافیت طلب بود و حقیقت را فدای عافیت نمود .

پیام نهضت زینبی این است که باید همواره دست های پشت پرده را دید ، باید حقیقت جو بود ، نباید تحت تاثیر قرار گرفت . نباید فراموش کرد که هر رسانه ای قبل از این که حقیقت طلب باشد ، مصلحت طلب است . رسانه قبل از این که به فکر منافعِ عموم باشد ، به فکرِ منافعِ صاحبانِ رسانه است . کلاس درس حضرت زینب به ما می آموزد که فریب چهره ها و نماد های رنگارنگ رسانه ها را نخوریم .

پیام نهضت زینبی این است که در برابر حاکمان ظلم و جور نباید بیمی به دل راه داد و ترسی در چهره عیان ساخت بلکه باید با مقاومت پولادین ، دژهای نمادین آنان را در هم کوبید .

پیام نهضت زینبی این است که همواره باید استبداد ستیز و استکبار ستیز بود . حضرت زینب به ما درس آزادگی و آزاد اندیشی می دهند .

پیام نهضت زینبی این است که اگر چه قیام رخ داده است اما هنوز انقلاب کامل نشده است و رکن دیگر آن یعنی پیام مانده است . انتقال پیام ، لزوماً خود نیاز به انقلابی دیگر ندارد بلکه نیاز به جهادی نرم دارد ! پیام را باید منتقل کرد اما نیازی به قیام مجدد نیست . قیام ، خون می خواهد اما پیام نیازی به خون ندارد . پیام نیاز به فکر دارد ، نیاز به ایده دارد ، نیاز به انتقال دارد ، نیاز به روشنگری دارد ؛ اگر روشنگری رخ دهد ، ذهن ها حقیقت جو و حقیقت یاب می شوند و در این صورت نهضت انقلابی مسیر خود را ادامه می دهد .

البته نهضت زینبی به ما می آموزد که حق نداریم در مسیر انتقال پیاممان ، به هر راهی که دوست داریم متوسل شویم . نباید از دایره ی تقوا خارج شویم . نباید دست به تهمت و غیبت و تخریب بزنیم .

نهضت زینبی می گوید نباید تن به ذلت داد . نباید اجازه داد که عزتمان را بر باد دهند و ساکت به نظاره بنشینیم . نباید اجازه داد که کاروان اسرای عزیز کربلا را کاروانی ذلیل نشان دهند . نباید اجازه داد که صاحب نظران و صاحب فکرانمان که به راستی بزرگ ترین سرمایه های انقلابمان هستند ، توسط دیگران ، ذلیل نشان داده شوند . البته نباید به خاطر ترس از ذلتِ ساختگی ، صحنه را خالی کرد .

نهضت زینبی همچنین به ما می آموزد که نباید گذاشت ارزش های قیام فراموش شود . نخستین کسی که برای سیدالشهداء علیه السلام عزاداری به پا کردند ، حضرت زینب بودند . ایشان دستور دادند که بر مَحمِل های کاروان اسرا ، پارچه های سیاه ببندند . آری به درستی که حتی در بدترین لحظه ها هم باید جلوی دگرگونی و فراموشی ارزش های قیام را گرفت .

پیام های نهضت زینبی به همین جا ختم نمی شود اما حوصله و فهم نگارنده ، گنجایش بیش از این را ندارد . امید است که همگی از مسیر اهل بیت عصمت و طهارت درس بگیریم .

و به راستی که « کربلا در کربلا می ماند اگر زینب نبود . »

شاید نیکو باشد که در پایان این نوشته ی مختصر ، اشاره ای به جمله ی زیبای مرحوم دکتر علی شریعتی رحمه الله بکنم :

آنان که رفتند ، کاری حسینی کردند و آنان که ماندند باید کاری زینبی کنند وگرنه یزیدی اند .

  • من برای نظر شما و آزادی نظر شما احترام فراوان قائلم . نظر شما در این پایگاه ، بلافاصله منتشر می شود.
  • چنان چه آدرس رایانامه ی خود را وارد نمایید ، از پاسخ بنده آگاه می شوید.

از لطفتان سپاسگزارم
دیدگاه دیگران
  1. ArTa

    از مطلب مفیدتون ممنون

  2. علی رضاولی زاده

    عالی و متنوع است

    • امیر کریمی گنابادی

      با سلام خدمت دوست عزیز اهل کاخک .
      عالی دیده اید . لطف دارید . امیدوارم پیروز و پایدار باشید …

  3. مریم

    واقعا دلنشین بود. البته من فکر میکنم یک پیام قیام امام حسین علیه السلام مهجور مانده وآن اینکه از خودمان شروع کنیم تا دیگران بپذیزند وگرنه بدون مایه گذاشتن از خود این شبهه است که هدف ارزشی ندارد .
    در ضمن این جمله :
    ( کلاس درس حضرت زینب به ما آموخت که فریب چهره ها و نماد های رنگارنگ رسانه ها را نخوریم ) خیلی خیلی زیبا وعمیق بود…

    • امیر کریمی گنابادی

      با سلام و عرض ارادت فراوان
      لطف دارید … پیامی که شما فرمودید هم به نظر بنده واقعاً از پیام های قیام حسینی و نهضت زینبی محسوب میشه .
      عالی بود و استفاده کردیم …